Sočni kolač od mrkve sa mascarpone kremom

Sočni kolač od mrkve sa mascarpone kremom

Zašto je ovo najbolji kolač od mrkve koji ćete ikad probati?

Zaboravite sve što ste mislili da znate o kolaču od mrkve! Znamo, većina recepata nudi suhi biskvit i preslatku kremu, ali obećavamo vam da je ova verzija potpuno drugačija.

Ovo je kolač koji vam je potreban kada vani zahladi, kada želite da cijela kuća zamiriše na cimet, dom i toplinu. Tajna našeg recepta leži u nekoliko trikova. Prvo, koristimo izdašnu količinu naribane mrkve i tekućeg jogurta, što biskvit čini neopisivo sočnim i vlažnim. Drugi trik je žlica mljevenog rogača! Upravo on daje kolaču onu divnu, tamniju boju i blagu zemljanu notu koja savršeno nadopunjuje cimet i lješnjake.

Konačni pečat savršenstva je prozračna, ali bogata i blago kiselkasta mascarpone krema koja reže slatkoću i stvara idealan kontrast biskvitu. Spremni ste za kolač koji ostaje sočan i ukusan danima? Krećemo!

Kolač od mrkve s mascarpone kremom

Sastojci

680 g naribane mrkve
680 g brašna
570 g šećera
6 jaja
340 g tekućeg jogurta
340 g ulja
2 žličice praška za pecivo
2 žličice sode bikarbone
1 žličica cimeta
1 žlica mljevenog rogača
50 g nasjeckanih (sitno mljevenih) lješnjaka

Za kremu:

500 g ,ascarpone sira
500 ml vrhnja za šlag (hladnog)
šećer u prahu (dodajte po ukusu, 2-3 žlice)

Priprema

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, rogač i lješnjake. Dobro promiješajte.

U drugoj zdjeli umutite jaja, pa dodajte tekući jogurt i ulje. Miješajte dok se sastojci ne sjedine.

Polako dodajte smjesu mokrih sastojaka u smjesu suhih, miješajući dok se sve ne poveže. Nemojte premiksati!

Lagano špatulom umiješajte naribanu mrkvu.

Smjesu ulijte u namašćen i pobrašnjen pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170° C 30 – 40 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.

Ostavite biskvit da se potpuno ohladi u plehu prije premazivanja.

Priprema Kreme

U jednoj posudi sjedinite hladno vrhnje za šlag, mascarpone sir i šećer u prahu. Miksajte sve sastojke zajedno dok ne dobijete gustu, ali još uvijek laganu kremu. Pazite da ne premiksate kako se mascarpone ne bi previše stisnuo. Premažite potpuno ohlađen kolač kremom u debljem sloju.

Kolač izrežite na kocke i poslužite uz šalicu kave.

Savjeti:

sočnost je ključ: koristite svježe naribanu mrkvu i pazite da je brašno ne miješate predugo. Previše miješanja aktivira gluten i kolač čini suhim.

važnost rogača: ako niste ljubitelj rogača, možete ga i izbaciti iz recepta, ali rogač daje jedinstvenu aromu koja se savršeno slaže s cimetom.

dekoracija: ako želite, kolač možete posuti s malo nasjeckanih lješnjaka ili cimeta nakon što nanesete kremu.

sbog kreme s mascarponeom, kolač uvijek čuvajte u hladnjaku. Najbolji je dan nakon pečenja!

Povratak na vrh