Zašto je ovo najbolji kolač od mrkve koji ćete ikad probati?
Zaboravite sve što ste mislili da znate o kolaču od mrkve! Znamo, većina recepata nudi suhi biskvit i preslatku kremu, ali obećavamo vam da je ova verzija potpuno drugačija.
Ovo je kolač koji vam je potreban kada vani zahladi, kada želite da cijela kuća zamiriše na cimet, dom i toplinu. Tajna našeg recepta leži u nekoliko trikova. Prvo, koristimo izdašnu količinu naribane mrkve i tekućeg jogurta, što biskvit čini neopisivo sočnim i vlažnim. Drugi trik je žlica mljevenog rogača! Upravo on daje kolaču onu divnu, tamniju boju i blagu zemljanu notu koja savršeno nadopunjuje cimet i lješnjake.
Konačni pečat savršenstva je prozračna, ali bogata i blago kiselkasta mascarpone krema koja reže slatkoću i stvara idealan kontrast biskvitu. Spremni ste za kolač koji ostaje sočan i ukusan danima? Krećemo!

Kolač od mrkve s mascarpone kremom
Sastojci
680 g naribane mrkve
680 g brašna
570 g šećera
6 jaja
340 g tekućeg jogurta
340 g ulja
2 žličice praška za pecivo
2 žličice sode bikarbone
1 žličica cimeta
1 žlica mljevenog rogača
50 g nasjeckanih (sitno mljevenih) lješnjaka
Za kremu:
500 g ,ascarpone sira
500 ml vrhnja za šlag (hladnog)
šećer u prahu (dodajte po ukusu, 2-3 žlice)
Priprema
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, rogač i lješnjake. Dobro promiješajte.
U drugoj zdjeli umutite jaja, pa dodajte tekući jogurt i ulje. Miješajte dok se sastojci ne sjedine.
Polako dodajte smjesu mokrih sastojaka u smjesu suhih, miješajući dok se sve ne poveže. Nemojte premiksati!
Lagano špatulom umiješajte naribanu mrkvu.
Smjesu ulijte u namašćen i pobrašnjen pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170° C 30 – 40 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
Ostavite biskvit da se potpuno ohladi u plehu prije premazivanja.
Priprema Kreme
U jednoj posudi sjedinite hladno vrhnje za šlag, mascarpone sir i šećer u prahu. Miksajte sve sastojke zajedno dok ne dobijete gustu, ali još uvijek laganu kremu. Pazite da ne premiksate kako se mascarpone ne bi previše stisnuo. Premažite potpuno ohlađen kolač kremom u debljem sloju.
Kolač izrežite na kocke i poslužite uz šalicu kave.
Savjeti:
sočnost je ključ: koristite svježe naribanu mrkvu i pazite da je brašno ne miješate predugo. Previše miješanja aktivira gluten i kolač čini suhim.
važnost rogača: ako niste ljubitelj rogača, možete ga i izbaciti iz recepta, ali rogač daje jedinstvenu aromu koja se savršeno slaže s cimetom.
dekoracija: ako želite, kolač možete posuti s malo nasjeckanih lješnjaka ili cimeta nakon što nanesete kremu.
sbog kreme s mascarponeom, kolač uvijek čuvajte u hladnjaku. Najbolji je dan nakon pečenja!
