Domaća pita od jabuka sa prhkim tijestom

Domaća pita od jabuka sa prhkim tijestom

Svaka kuhinja krije svoju čaroliju, a najmoćnija čarolija krije se u mirisu koji vas u trenutku vrati u djetinjstvo. Znate onaj duboki, utješni miris cimeta, jabuka i slatkog maslaca koji se širi kućom? E, to je čarolija domaće pite od jabuka.

Ovaj recept nije samo popis sastojaka; to je nasljeđe. Slijedeći strogo bakine upute, stvorili smo prhko tijesto koje je toliko nježno da se mrvi pod prstima, a tajnu prhkosti osigurava hladan maslac i brze ruke. U njemu se krije nadjev koji je pun, sočan i savršeno začinjen, bez vodenastih iznenađenja.

Spremni smo zaboraviti na stres i posvetiti se sat vremena stvaranju nečeg zaista posebnog. Ova pita je izjava ljubavi prema jednostavnosti i savršen izgovor da se okupimo oko stola. Uzmite šalicu kave (ili čaja), zasučite rukave, a mi vam garantiramo da ćete iz pećnice izvaditi komad zlata.

Sastojci za prhko tijesto:

450 g glatkog brašna
250 g hladnog maslaca
2 žumanjka
100 g šećera
1 vrećica praška za pecivo
1 žlica jogurta

Nadjev od jabuka:

1 kg jabuka
1 vrećica vanilin šećera
1 žlica šećera
1 1/2 žličica cimeta
3 žlice krušnih mrvica

Priprema:

U veliku zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i dodajte šećer. Lagano promiješajte. Dodajte hladne kockice maslaca. Prstima (ili mikserom) brzo utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete smjesu nalik na krupne mrvice. Dodajte žumanjke i jogurt. Brzo zamijesite tijesto dok se ne poveže u glatku kuglu. Ključno: Ne mijesite dugo! Tijesto podijelite na dva jednaka dijela (ili jedan malo veći za dno). Svaki dio zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na najmanje 45 minuta.

Naribane jabuke pomiješajte s vanilin šećerom, šećerom i cimetom. Nije potrebno kuhati jabuke. Dodajte 3 žlice krušnih mrvica. Krušne mrvice osiguravaju da nadjev bude kompaktan i da se donje tijesto ne razmoči tijekom pečenja. Sve dobro promiješajte.

Pećnicu zagrijte na 180 °C (s ventilatorom). Pleh dimenzija cca 20×30 cm lagano namastite i pobrašnite ili obložite papirom za pečenje. Razvaljajte prvi dio tijesta. Prenesite ga u pleh i pritisnite uz rubove. Ravnomjerno rasporedite pripremljeni nadjev od jabuka preko donje kore. Drugi dio tijesta razvaljajte ili naribajte direktno preko nadjeva. Naribano tijesto savršeno pokriva nadjev i daje rustikalni izgled. Pitu pecite u zagrijanoj pećnici 40 do 50 minuta, ili dok gornje tijesto ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.Ostavite pitu da se potpuno ohladi prije rezanja. Pospite ju šećerom u prahu. Uživajte!

Ključ savršenog prhkog tijesta je – hladnoća

Maslac za tijesto mora biti hladan, narezan na kockice. Ako ga predugo mijesite ili mu dopustite da omekša, tijesto će biti žilavo. Cilj je da komadići maslaca ostanu u tijestu dok ne uđu u pećnicu – to je ono što stvara prhku strukturu.
Nikako nemojte preskočiti fazu hlađenja tijesta. Minimalno 45 minuta u hladnjaku pomaže maslacu da se stisne i glutenu da se opusti, što rezultira savršeno prhkim kolačem.

Spas za sočni nadjev

Nemojte izostaviti krušne mrvice (ili griz). Njihova uloga je da upiju višak tekućine koju jabuke prirodno otpuštaju tijekom pečenja. Na taj način osiguravate da donja kora ostane suha i prhka.
Koristite kiselkaste sorte (poput Granny Smith ili Idared). One bolje zadržavaju oblik, a kiselost se odlično balansira sa slatkoćom tijesta.

Završni dodir za savršenu prhku pitu

Pitu je najteže rezati i najčešće se raspada dok je vruća. Ostavite je da se potpuno ohladi prije nego što je izrežete. Tako će nadjev stvrdnuti, a tijesto će biti prhko.
Prije pečenja, gornju koru (ili naribano tijesto) možete lagano premazati razmućenim žumanjkom pomiješanim s malo mlijeka za dublju zlatnu boju i sjaj.
Uvijek kušajte jabuke prije nego dodate šećer u nadjev. Ako su jabuke jako slatke, smanjite količinu šećera.

Povratak na vrh