Čupavci – sočni kolač koji miriše na djetinjstvo

Čupavci – sočni kolač koji miriše na djetinjstvo

Znate onaj osjećaj? Onaj kad uđeš u kuću, a cijeli te prostor obavije onim utješnim, slatkim mirisom… e pa, to je za nas miris čupavaca.

Ovaj recept nije samo popis sastojaka. To je recept iz bilježnice koja je preživjela tri selidbe, recept koji se vadi kad treba hitna doza sreće ili kad nam dolaze oni najdraži gosti. Gosti koji neće prigovarati što biskvit nije savršeno ravan, nego će se smijati jer im je kokos ostao na nosu.

Ovi naši su ispali natopljeni, čokoladni i nepristojno sočni. Najbolji dio? Nema stresa. Izrežeš, umačeš u toplu čokoladu (da, ona mora biti topla!), baciš u kokos i to je to. Čista antistres terapija s jestivim rezultatom.

Spremite si ovaj recept. Ovo je garancija da ćete, uz šalicu kave, stvoriti atmosferu koja se pamti. Idemo zajedno kuhati!

Biskvit:

5 jaja
15 žlica šećera
25 žlica glatkog brašna
1 vrećica praška za pecivo
200 ml mlijeka
200 ml ulja

Čokoladna glazura:

300 g šećera
500 ml mlijeka
200 g tamne čokolade
250 g maslaca
1-2 žlice ruma (po želji)

Za valjanje:

250-300 g kokosa

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 °C. Pleh obložite papirom za pečenje. Miksajte jaja i šećer dok ne dobijete pjenastu, svijetlu smjesu. Smanjite brzinu miksera na najmanju. Postepeno dodajte ulje i mlijeko.

Posebno pomiješajte brašno i prašak za pecivo, pa ih ručno, špatulom, lagano umiješajte u tekuću smjesu. Miješajte nježno da smjesa ostane pjenasta. Smjesu ulijte u pripremljeni pleh i pecite 20-25 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Biskvit izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi pa ga izrežite na kocke željene veličine.

U većem loncu pomiješajte mlijeko i šećer. Stavite na laganu vatru da se šećer otopi. Kada je smjesa topla, dodajte maslac narezan na kocke i čokoladu. Miješajte dok se sve potpuno ne otopi i ne dobijete sjajnu, homogenu glazuru. Glazura mora biti topla. Ugasite vatru i dodajte rum (ako koristite).

U široku zdjelu stavite kokosovo brašno. Pored sebe stavite kocke biskvita i toplu glazuru. Kocku po kocku, uronite biskvit najprije u toplu čokoladnu glazuru. Ocijedite višak čokolade. Odmah nakon čokolade, biskvit uvaljajte sa svih strana u kokosovo brašno, pritiskajući ga nježno da se kokos zalijepi.

Gotove čupavce složite na pladanj. Ostavite ih na sobnoj temperaturi da se glazura malo stisne, a potom ih prebacite u hladnjak na barem 2 sata da se potpuno ohlade i da biskvit upije vlagu iz glazure.

Savjeti

  • Uvijek koristite naribano kokosovo brašno, a ne kokosove mrvice. Naribani daje onaj pravi “čupavi” izgled.
  • Dok umačete biskvit, glazura treba biti topla. Toplina pomaže da biskvit upije dio čokolade, čineći ga sočnijim. Ako se previše ohladi i stisne, samo je lagano zagrijte.
  • Rum je tradicionalni dodatak, ali ako ga ne volite, možete koristiti ekstarkt vanilije ili koricu naranče.
  • Čupavci su najbolji dan-dva nakon pečenja, jer biskvit postane sočniji. Čuvajte ih u zatvorenoj posudi u hladnjaku.
Povratak na vrh