Škola pečenja: nema više grudica! Kako do najglađe smjese za palačinke

Škola pečenja: nema više grudica! Kako do najglađe smjese za palačinke

Zašto je prva palačinka stvarno loša (i kako to popraviti)?

Koliko ste puta čuli da se prva palačinka uvijek baca? Vjerojatno bezbroj! To nije nikakvo praznovjerje, već čista fizika i kemija, a mi vas danas vodimo na ekspediciju rješavanja te vječne dileme.

Palačinke su baza svakog djetinjstva, simbol nedjeljnog doručka i najbrži put do sreće. Ipak, u tom jednostavnom spoju brašna, jaja i mlijeka krije se čitava znanost. Jeste li znali da pogrešan redoslijed miješanja može rezultirati žilavim tijestom? Ili da je odmor smjese važniji od samog pečenja?

U ovoj detaljnoj lekciji iz Škole Pečenja, otkrit ćemo vam 3 ključne tajne koje profesionalni kuhari koriste da bi dobili super tanke, nježne palačinke, bez grudica i bez trganja. Spremni ste da vam svaka, ali baš svaka palačinka ispadne savršena?

Recept i smjesa – kemija iza savršenstva

Sve počinje od prave mjere i pravilnog miješanja. Zaboravite nasumično bacanje sastojaka u zdjelu.

1 l mlijeka (baza tekućine)
200 ml vode (voda stvara paru prilikom pečenja, čineći palačinke tanjima i nježnijima)
3 jaja (povezuju smjesu i daju strukturu)
500 g glatkog brašna (preporučuje se glatko za manju elastičnost)
2-3 žlice ulja (sprječava lijepljenje i daje mekoću)
2 vrećice vanilin šećera (za diskretnu aromu)
1/2 žlice šećera (za blagu karamelizaciju rubova)
prstohvat soli (balansira slatkoću)

Tekuće ide prvo!
U veliku zdjelu stavite jaja, šećer, vanilin šećer i sol te ih lagano izmiješajte pjenjačom. Dodajte mlijeko, vodu i ulje.

Prosijavanje brašna je obavezno.
Prosijte brašno prije dodavanja! To pomaže da se brašno razbije i lakše sjedini s tekućinom.

Dodavanje brašna u više navrata. 
Brašno dodajte postepeno, trećinu po trećinu, lagano miješajući pjenjačom (ili mikserom na najnižoj brzini). Miješanje u etapama sprječava stvaranje grudica.

Gustoća smjese.
Pravilna smjesa mora biti tekuća i otprilike kao tekući jogurt. Ako je pregusta, dodajte još malo mlijeka ili vode.

Zlatno pravilo je odmaranje!

Ovo je korak gdje se rješava problem “prve palačinke koja se trga”.

Nakon miješanja, tijesto je pod stresom. Proteini iz brašna (gluten) su aktivirani i napeti zbog čega je smjesa žilava.

Pokrijte zdjelu s palačinkama i ostavite je na sobnoj temperaturi minimalno 30 minuta, idealno 60 minuta.

Što se događa za to vrijeme?

Tijekom stajanja, proteinske niti se opuštaju, čineći tijesto elastičnim, ali ne i žilavim. Brašno upije svu tekućinu do maksimuma, eliminirajući sitne, nevidljive grudice i sprječavajući pucanje palačinki.

Nakon odmaranja, smjesa bi trebala biti malo gušća. Ako je potrebno, dodajte još malo mlijeka ili vode da vratite željenu tekuću konzistenciju.

Tava, temperatura i tehnika

Sada kada je smjesa savršena, vrijeme je za pečenje.

Vrućina iznad svega: koristite tavu za palačinke. Prije prve palačinke, tavu zagrijte do maksimuma. Mora biti jako vruća. Ako nije, palačinka će se lijepiti i upiti previše ulja.
Minimalna masnoća: dovoljno je da tavu prije prve palačinke lagano premažete uljem, koristeći komadić kuhinjskog papira. Poslije toga, masnoća iz smjese je dovoljna.
Mala količina smjese: koristite malu kutlaču za mjerenje smjese. Bolje je uliti premalo nego previše smjese.
Brzo razlijevanje: smjesu izlijte točno u sredinu tave i odmah je nagnite i zavrtite u krug. Smjesa se mora brzo razliti u tanki, prozirni sloj. Višak smjese vratite natrag u zdjelu.
Zlatni signal: palačinka je spremna za okretanje kada primijetite da su joj rubovi blago potamnili i počeli se odvajati od tave.
Pečenje: pecite kratko sa svake strane. Tražimo zlatno-žutu boju s malim smeđim, karameliziranim pjegicama.

Serviranje i konačni užitak

Gotove palačinke slažite na tanjur jednu na drugu jer toplina između njih održavat će ih nježnima i podatnima za motanje.

Bilo da ste minimalist i volite samo šećer i limun, ili ste ljubitelj bogatih punjenja poput pekmeza, čokolade, ili orašastih plodova vaše nove, tanke i nježne palačinke su spremne za slast.

Sretno s pečenjem, i zapamtite: strpljenje je ključ! Koje punjenje vi birate za prvu turu?

Povratak na vrh