Zašto će vas ove mak kocke osvojiti na prvi zalogaj?
Imate li onu jednu slatku slabost kojoj se uvijek vraćate? Za nas su to definitivno mak kocke. Ali ne bilo kakve! Godinama smo usavršavali ovaj recept kako bi dobili onu savršenu kombinaciju okusa i tekstura koja nas iznova obori s nogu.
Ovo je kolač koji slavi bogatstvo maka, ali ga podiže na potpuno novi nivo uz pomoć jednog citrusnog iznenađenja. Pripremite se za sočan, gust i gotovo crn biskvit koji se doslovno topi u ustima. Njegova duboka boja i tekstura kriju tajnu sočnosti koju rijetko srećete u kolačima od maka.
No, prava magija se događa kada taj biskvit sretne svoj savršen par, tanki, ali aromatični sloj marmelade od naranče, pune sitnih komadića korice. Ta svježa, blago gorkasta nota naranče savršeno presijeca bogatstvo maka i čokolade. I da, sve to prekriva elegantna, čokoladna glazura koja se idealno reže s kolačem, bez pucanja.
Zaboravite na suhe i dosadne mak kocke! Ovaj recept je stvoren za prave gurmane i ljubitelje intenzivnih okusa.

Sastojci:
5 jaja
275 g šećera
185 ml ulja
315 g jogurta
70 g krušnih mrvica
1/2 vrećice praška za pecivo
275 g mljevenog maka
Premazivanje i glazura:
marmelada od naranče
100 g tamne čokolade + 3 žlice ulja
Priprema:
Pjenasto umiksati jaja sa šećerom, dodati jogurt i ulje te lagano promiješajte.
U zdjeli pomiješati mljeveni mak, krušne mrvice i prašak za pecivo. Postepeno dodajte ovu smjesu u mokre sastojke, miješajući ručno dok se sve ne sjedini.
Peći u pripremljenom plehu na 170 °C oko 30-40 minuta.
Ohlađeni biskvit premazati tankim slojem marmelade od naranče i preliti čokoladnom glazurom.
Savjeti:
oprez s miješanjem: nakon što dodate mak i krušne mrvice u mokre sastojke, miješajte samo dok se smjesa ne sjedini
uloga krušnih mrvica: krušne mrvice su ključne za ovaj recept! One upijaju višak vlage od jogurta i ulja, sprječavajući da se mak slegne na dno pleha, ali istovremeno zadržavaju vlažnost, čineći biskvit nevjerojatno sočnim. Nemojte ih izostaviti, a možete ih zamijeniti i mljevenim keksom.
kvaliteta maka: koristite svježe mljeveni mak. Stari, dugo stajali mak može imati blago gorak ili užegli okus koji će pokvariti cjelokupni dojam kolača.
tajna naranče: marmelada od naranče je namjerno nanesena u tankom sloju. Njezina uloga je da pruži aromatičan kontrast bogatom maku i čokoladi, a ne da bude dominantna. Držite se tankog premaza!
