Jesu li se u vašoj kuhinji našle one tamne, točkaste banane? One koje su prešle fazu za doručak, ali su savršeno zrele za velika djela! Nemojte ih baciti – one su glavni junak našeg recepta za monumentalni, ultra-vlažni banana biskvit.
Zaboravite na suhe, spužvaste varijante. Ovo nije tek “kruh od banane”, već izdašni biskvit profesionalne teksture, prepun intenzivne arome i vlažnosti. Tajna je u tome što koristimo čak cijeli kilogram pirea od banane, što osigurava gustoću i sočnost koja se topi u ustima.
Ovaj je biskvit izuzetno bogat i aromatičan. Med unosi toplu slatkoću, dok mljeveni orasi i bademi (vi birate favorite!) daju predivnu, hrskavu teksturu i orašastu notu koja savršeno zaokružuje okus. No, ono što ovaj recept zaista izdvaja je njegova nevjerojatna vlažnost: ostat će sočan danima, postajući praktički bolji kako stoji.
Unatoč svojoj izdašnosti i savršenoj teksturi, priprema je iznenađujuće jednostavna. Ne trebate mikser, sve se sastojci brzo miješaju u jednoj zdjeli, čineći ovaj biskvit savršenim rješenjem za velike obiteljske proslave, vikend pečenja ili kao idealnu podlogu za složene torte i kreme. Pripremite se na mirise koji će ispuniti cijelu kuću – ovo je recept koji ćete obožavati ponavljati!
Sastojci:
500 g pirea od banane (vrlo zrele)
2 komada jaja (veličina M)
50 g jogurta
50 g meda
120 g ulja
10 g praška za pecivo
250 g brašna
250 g šećera
80 g mljevenih oraha / badema
prstohvat soli
1 čajna žličica cimeta (po želji)
Priprema:
Ovaj se biskvit radi po jednostavnoj metodi “sve u jednoj zdjeli” i ne treba vam mikser! Prije nego što krenete s miješanjem, zagrijte pećnicu na 170°C i pripremite kalup za kruh (ili manju tepsiju) tako da ga obložite papirom za pečenje ili ga dobro namastite i pobrašnite.
U velikoj zdjeli najprije sjedinite mokre sastojke: stavite pire od banane, dodajte jaja, med i jogurt. Sve dobro izmiješajte pjenjačom ili drvenom kuhačom dok ne dobijete glatku smjesu. U smjesu zatim postepeno umiješajte ulje. Dodajte prašak za pecivo, prstohvat soli (i cimet, ako ga koristite).
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno i šećer. Sada postupno dodajte ovu suhu smjesu u mokre sastojke. Miješajte nježno i kratko, samo dok se svi suhi sastojci ne sjedine. Ključno je ne predugo miješati! Na kraju, umiješajte mljevene orahe ili bademe.
Smjesu prelijte u pripremljeni kalup i pecite na 170°C oko 40-50 minuta. Biskvit je gotov kada čačkalica, zabodena u sredinu, izađe čista (mogu biti prisutne samo vlažne mrvice). Ostavite biskvit da se hladi u kalupu desetak minuta, a zatim ga izvadite i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki.
Uživajte!
