Postoje deserti koji samo popravljaju dan, a onda postoji Churros. Znate ono kad vam je potrebna utjeha, a ujedno želite i nešto spektakularno hrskavo? E, pa, Churros je odgovor!
Ovaj put vodimo vas ravno u Madrid, gdje se jutra ne mogu zamisliti bez hrskavog prutića umočenog u gustu, toplu čokoladu. Ali ne brinite, nećemo putovati avionom – putovat ćemo kuhinjom!
Kraj straha od tijesta!
Mnogi misle da su Churrosi komplicirani, ali mi smo tu da vam pokažemo da su zapravo čarobno jednostavni. Temelje se na choux tijestu (onome za princes krafne!), što znači da je cijela tajna u savršenom omjeru vode, maslaca i brašna.
Slijedeći ovaj recept, dobit ćete zlatno-žute prutiće koji su izvana savršeno hrskavi od cimeta i šećera, a iznutra mekani i prozračni (gotovo kao jastučići!).
Zato zgrabite lonac, ugrijte ulje i pripremite se za najbrže i najslađe putovanje! Idemo peći Churrose!
Churros
Sastojci:
200 g glatkog brašna
120 g maslaca
375 ml vode
1 žlica šećera
1 cijelo jaje
1 žumanjak
malo soli
malo cimeta (za posipanje)
ulje za prženje
Priprema:
U lonac stavite vodu, maslac, šećer i malo soli, pa zagrijavajte dok ne zavrije i dok se maslac potpuno ne otopi. Sklonite lonac s vatre i odjednom dodajte svo brašno. Vratite lonac na laganu vatru i žustro miješajte dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki lonca i formira se u kuglu.
Tijesto prebacite u mikser ili ga ostavite da se malo ohladi. Kada se ohladilo, dodajte jedno cijelo jaje i žumanjak (ili duplu dozu jaja) i miješajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu s nastavkom.
Zagrijte ulje za duboko prženje. Istiskajte prutiće dužine oko 5 cm direktno u vruće ulje. Pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju i hrskavu koricu. Izvadite ih na salvetu ili kuhinjski papir da upiju višak ulja. Dok su topli, uvaljajte ih u smjesu šećera i cimeta. Služite ih tople uz čokoladni umak!
