Makovnjača koja miriše na dom
Postoje kolači koji se ne peku zbog gladi, nego zbog osjećaja. Makovnjača je točno takav kolač, ona mala kuhinjska čarolija koja vrati sve na svoje mjesto čim zamiriše iz pećnice. Kad smo bili djeca, makovnjača je bila znak da se nešto slavi ili da se netko vraća kući ili da je mama jednostavno odlučila razveseliti kuću bez posebnog razloga. Uvijek je postojao neki „mali povod“, ali u stvarnosti makovnjača je bila povod sama sebi.
I danas, svaki put kad mijesimo tijesto, imamo osjećaj da radimo nešto puno više od običnog dizanog kolača. Dok se mak natapa mlijekom i šećerom, kuhinja zamiriše na toplinu, a dok tijesto raste, raste i neko tiho zadovoljstvo. Onaj trenutak kad se zlatna rolica izvadi iz pećnice i proreže prvi put… to je čisti, nepodcjenjivi luksuz domaće kuhinje.
Ovaj recept je naša verzija makovnjače koja je sočna, meka i bogato nadjevena baš onako kako treba biti. Ništa praznih dijelova, ništa suhih rubova. Samo puno okusa, ugode i onaj osjećaj da si upravo napravio nešto što povezuje generacije.
Ako makovnjača za tebe znači dom, uspomenu ili samo čisti užitak, vjeruj nam ova će ti verzija sjesti pravo u srce.
A sad krenimo mijesiti.
Jer neke se stvari jednostavno moraju raditi s malo ljubavi i toplim rukama.

Sastojci za tijesto:
500 g glatkog brašna
20 g svježeg kvasca ili 7 g suhog
250 ml toplog mlijeka
80 g šećera
2 žumanjka
80 g otopljenog maslaca
1 vanilin šećer
naribana korica 1 limuna
prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
250 g mljevenog maka
200 ml mlijeka
100 g šećera
1 vanilin šećer
40-50 g maslaca
2 žlice meda
naribana korica 1 limuna
1 žlica ruma
60 g grožđica (opcionalno, po želji)
1 jaje (opcionalno, ali čini nadjev kremastijim)
Priprema:
U mlako mlijeko dodajte žlicu šećera, žlicu brašna i namrvljeni kvasac. Ostaviti sa strane 10 minuta da se zapjeni.
U zdjelu za miješanje dodati brašno, sol, šećer, vanilin šećer, limunovu koricu, žumanke i otopljeni maslac. Uliti aktivirani kvasac i zamijesiti mekano, glatko tijesto. Tijesto treba biti mekše ali ne i ljepljivo. Ako se lijepi za ruke, dodati još malo brašna, ali pripazite da ne pretjerate.
Pokriti krpom i ostaviti da se udvostruči 40 – 60 minuta na toplom mjestu.
Za nadjev od maka, u lonac dodati mlijeko, šećer, vanilin šećer i maslac, zagrijati do vrenja, a zatim maknuti sa vatre. Umiješati mak, med, rum, limunovu koricu i grožđice. Kad se malo prohladi umoješati jaje za kremastiji nadjev.
Smjesa treba biti maziva, a ne suha ili rijetka.
Dignuto tijesto premijesiti i razvaljati u pravokutnik, ravnomjerno premazati nadjevom, a uz jedan duži rub ostaviti 1 cm praznog prostora. Zarolati čvrsto ali ne previše stiskati kako tijesto ne bi puklo. Spoj tijesta okrenuti prema dolje i premjestiti u kalup ili pleh obložen masnim papirom.
Pokriti i ostaviti da se drugi puta diže 20 – 30 minuta (ovaj korak čini razliku između savršene i raspucane makovnjače).
Zagrijati pećnicu na 170 °C i peći 35 – 40 minuta. Ako gornja površina krene brzo tamniti pokriti makovnjaču aluminijskom folijom.
Pečenu makovnjaču ostaviti da se potpuno ohladi prije rezanja.
Savjet
- mak “pije” više tekućine od oraha zato ne treba škrtariti sa mlijekom i maslacem.
