Kraljica dizanih kolača – naša verzija orahnjače

Kraljica dizanih kolača – naša verzija orahnjače

Postoje recepti koji nisu samo recepti, oni su mali podsjetnici na rituale koji se prenose tiho, gotovo neprimjetno, kroz generacije. Orahnjača je upravo takva. Nema tu velike filozofije, a opet, svaki put kad zamiriši, u kuhinji se dogodi ona posebna toplina koja te vrati u djetinjstvo, na stol prepun brašna i na bakine ruke koje su znale točno koliko “malo još” treba dodati.

Ovaj recept nastao je iz želje da spojimo tradiciju i današnji ukus na mekano, podatno tijesto koje se lijepo reže i zadržava sočnost, te nadjev koji je kremast, aromatičan i bogat, bez da bude presladak ili zbit.
To je ona orahnjača koja nestane brže nego što se ohladi  i koju ćeš, vjerujem, poželjeti raditi ne samo za blagdane nego i onda kad ti treba malo topline i mirisa doma.

Ako voliš jednostavno, jasno i bez komplikacija, ali želiš rezultat koji izgleda kao da si se stvarno potrudio/la onda je ovo recept za tebe.

Sastojci za tijesto:

500 g glatkog brašna
20 g svježeg kvasca ili 7 g suhog
250 ml mlakog mlijeka
80 g šećera
80 g otopljenog maslaca
2 žumanjka
1 vanilin šećer
naribana korica 1 limuna
prstohvat soli

Sastojci za nadjev

300 g mljevenih oraha
200 ml mlijeka
120 g šećera
1 vanilin šećer
40-50 g maslaca
1 velika žlica meda
1 žlica ruma
naribana korica 1 naranče
1 jaje

Priprema

U manjoj posudici pomiješati mlako mlijeko, malo brašna, žličicu šećera i namrvljeni kvasac. Ostaviti 10 minuta na toplom mjestu da se zapjeni.

U veliku zdjelu staviti brašno, sol, šećer, vanilin šećer, limunovu koricu, žumanjke i otopljeni maslac. Uliti kvasac i zamijesiti dok se ne dobije glatko, mekano tijesto. Ako je presuho onda dodati žlicu-dvije mlijeka, a ako je previše ljepljivo, dodati malo brašna ali pazite da ne pretjerate.

Pokrij zdjelu i ostavi da se udvostruči (40–60 min).

Za nadjev, u lončiću zakuhati mlijeko, šećer, vanilin šećer i maslac, maknuti sa vatre i umiješati orahe, rum, med i narančinu koricu. Miješati dok se ne sjedini.  Kad se nadjev malo ohladi (paziti da ne bude prevruć) dodati jaje. Dobit će se lijepa, ujednačena i maziva krema.

Tijesto prebaciti na lagano pobrašnjenu radnu površinu i razvaljati u pravokutnik debljine oko 5 mm. Ravnomjerno namazati nadjev od oraha do rubova tijesta osim 1 cm uz duži rub, tu ostaviti prazno da se tijesto zalijepi. Čvrsto zarolati i okrenuti spoj prema dolje i prebaciti u kalup za pečenje obložen masnim papirom.

Pokriti i ostaviti da se dože oko 30-ak minuta (nemojte preskakati ovaj korak jer to utječe na sprječavanje toga da tijesto puca tijekom pečenja).

Pećnicu zagrijati na 170 °C. Orahnjaču peći 40-45 minuta (ako površina orahnjače prebrzo tamni, pokriti je aluminijskom folijom).

Pečenu orahnjaču potpuno ohladiti prije rezanja i posluživanja.

Savjeti

  • nadjev s jajem je  kremastiji, kompaktniji i maziviji. Jaje u nadjevu se može i izbaciti ali tada povećajte količinu mlijeka u nadjevu za 20-23 ml da bude maziv.
  • ako želite izbjeći pucanje orahnjaće, nemojte pregijati pećnicu. Obavezno ostaviti tijesto da se diže i drugi puta. Nemojte stavljati previše nadjeva nego ga ravnomjerno razmažite.
  • limun i naranča podignu okus i daju ljepšu aromu koju svi tražimo.
  • kako postići da orahnjača ostane sočna i drugi dan? Kad se ohladi, zamotati je u čistu kuhinjsku krpu i staviti u plastičnu vrećicu. Može stajati 3-4 dana i ostati mekana.
  • orahnjača se može i zamrznuti, narezana na ploške, a odmrzava se na sobnoj temperaturi. Okus ostaje isti.
Povratak na vrh