Postoje recepti koji nisu samo recepti, oni su mali podsjetnici na rituale koji se prenose tiho, gotovo neprimjetno, kroz generacije. Orahnjača je upravo takva. Nema tu velike filozofije, a opet, svaki put kad zamiriši, u kuhinji se dogodi ona posebna toplina koja te vrati u djetinjstvo, na stol prepun brašna i na bakine ruke koje su znale točno koliko “malo još” treba dodati.
Ovaj recept nastao je iz želje da spojimo tradiciju i današnji ukus na mekano, podatno tijesto koje se lijepo reže i zadržava sočnost, te nadjev koji je kremast, aromatičan i bogat, bez da bude presladak ili zbit.
To je ona orahnjača koja nestane brže nego što se ohladi i koju ćeš, vjerujem, poželjeti raditi ne samo za blagdane nego i onda kad ti treba malo topline i mirisa doma.
Ako voliš jednostavno, jasno i bez komplikacija, ali želiš rezultat koji izgleda kao da si se stvarno potrudio/la onda je ovo recept za tebe.

Sastojci za tijesto:
500 g glatkog brašna
20 g svježeg kvasca ili 7 g suhog
250 ml mlakog mlijeka
80 g šećera
80 g otopljenog maslaca
2 žumanjka
1 vanilin šećer
naribana korica 1 limuna
prstohvat soli
Sastojci za nadjev
300 g mljevenih oraha
200 ml mlijeka
120 g šećera
1 vanilin šećer
40-50 g maslaca
1 velika žlica meda
1 žlica ruma
naribana korica 1 naranče
1 jaje
Priprema
U manjoj posudici pomiješati mlako mlijeko, malo brašna, žličicu šećera i namrvljeni kvasac. Ostaviti 10 minuta na toplom mjestu da se zapjeni.
U veliku zdjelu staviti brašno, sol, šećer, vanilin šećer, limunovu koricu, žumanjke i otopljeni maslac. Uliti kvasac i zamijesiti dok se ne dobije glatko, mekano tijesto. Ako je presuho onda dodati žlicu-dvije mlijeka, a ako je previše ljepljivo, dodati malo brašna ali pazite da ne pretjerate.
Pokrij zdjelu i ostavi da se udvostruči (40–60 min).
Za nadjev, u lončiću zakuhati mlijeko, šećer, vanilin šećer i maslac, maknuti sa vatre i umiješati orahe, rum, med i narančinu koricu. Miješati dok se ne sjedini. Kad se nadjev malo ohladi (paziti da ne bude prevruć) dodati jaje. Dobit će se lijepa, ujednačena i maziva krema.
Tijesto prebaciti na lagano pobrašnjenu radnu površinu i razvaljati u pravokutnik debljine oko 5 mm. Ravnomjerno namazati nadjev od oraha do rubova tijesta osim 1 cm uz duži rub, tu ostaviti prazno da se tijesto zalijepi. Čvrsto zarolati i okrenuti spoj prema dolje i prebaciti u kalup za pečenje obložen masnim papirom.
Pokriti i ostaviti da se dože oko 30-ak minuta (nemojte preskakati ovaj korak jer to utječe na sprječavanje toga da tijesto puca tijekom pečenja).
Pećnicu zagrijati na 170 °C. Orahnjaču peći 40-45 minuta (ako površina orahnjače prebrzo tamni, pokriti je aluminijskom folijom).
Pečenu orahnjaču potpuno ohladiti prije rezanja i posluživanja.
Savjeti
- nadjev s jajem je kremastiji, kompaktniji i maziviji. Jaje u nadjevu se može i izbaciti ali tada povećajte količinu mlijeka u nadjevu za 20-23 ml da bude maziv.
- ako želite izbjeći pucanje orahnjaće, nemojte pregijati pećnicu. Obavezno ostaviti tijesto da se diže i drugi puta. Nemojte stavljati previše nadjeva nego ga ravnomjerno razmažite.
- limun i naranča podignu okus i daju ljepšu aromu koju svi tražimo.
- kako postići da orahnjača ostane sočna i drugi dan? Kad se ohladi, zamotati je u čistu kuhinjsku krpu i staviti u plastičnu vrećicu. Može stajati 3-4 dana i ostati mekana.
- orahnjača se može i zamrznuti, narezana na ploške, a odmrzava se na sobnoj temperaturi. Okus ostaje isti.
